Met wie ga jij in zee? De crowd of liever 1 op 1?

Werken met de crowd, of met één partij? De voordelen op een rij.

Wie is jouw business angel?
Er is een overvloed aan geld en dat zal aanhouden als de ECB geld in de markt blijft pompen. Net als in andere situaties met veel aanbod gaat de prijs omlaag, in dit geval de prijs van geld. Er is wel iets raars aan de hand: grote bedrijven en banken kunnen gemakkelijk (spot)goedkoop geld krijgen, en ook nog voor 20 à 30 jaar. Dat terwijl kleine bedrijven tussen de 7 à 11% rente blijven betalen voor een eenvoudige rekening courant of krediet. Tegelijkertijd ontvangen spaarders nog maar 1% op hun spaargeld. Je begrijpt het al, er zijn partijen die hier tussen gaan zitten. Dat zijn niet de banken, maar de crowdfunding platforms, kredietunies en business angels.

Ben jij ondernemer met behoefte aan financiering?
Dan heb je nu dus aanzienlijk meer keuze. Je kunt nu bij veel verschillende bronnen aan geld komen en ze zelfs combineren: gestapeld financieren. Het is dan van belang dat je voor jezelf weet of je liever een krediet krijgt (een lening die je over 3 à 5 jaar terugbetaalt), of aandelenvermogen ophaalt: dat hoef je niet terug te betalen, maar de investeerder verwacht wel een hoog rendement, en wordt mede-eigenaar. Het komt ook aan op een structurele keuze: ga je een relatie aan met één partij of richt je je op de ‘crowd’?

De drie voordelen van werken met één investeerder:

  1. Je hebt slechts met een partij te maken, dat scheelt het nodige regelwerk en afstemming.
  2. Je hebt in een keer alles bij elkaar.
  3. Het is altijd maatwerk tussen jou en deze ene partij.

Als je hiervoor kiest, en je wilt een lening hebben dan kun je naar een bank, Qredits of andere bancaire partij. Wil je aandelen ophalen, benader dan een business angel. Dat is een vermogende particulier (meestal een ex-ondernemer die zijn bedrijf heeft verkocht) die actief investeert in ­bedrijven in ruil voor aandelen, een achtergestelde lening of een combinatie van beide. Per investering gaat het meestal om bedragen tussen de 30K en 150/200K. Business angels hebben echter meer te bieden dan hun financiële inbreng alleen, zoals hun kennis, ervaring en netwerk.

Private equity
Er is een verschil met Private Equity: dit zijn professionele investeringsbedrijven met fund managers, die niets anders doen dan investeren. Heb je minder dan 200K nodig dan is voor jou een business angel meestal de aangewezen partij. Heb je meer dan nodig dan 500K, denk dan aan een private equity-fonds. Daartussenin is lastig omdat het vaak te veel is voor informal investors en te weinig voor de professionele private equity-fondsen.

De crowdfunding-platforms
Er zijn nu al meer dan 40 crowdfunding-platforms in Nederland. Een hoop zijn gericht op kredietverlening, en een aantal op het ophalen van eigen vermogen. Meestal duurt het twee tot vier maanden om het volledige bedrag op te halen. Dat hangt met name af van hoe handig je bent in financiële marketing en het mobiliseren van de eerste ronde investeerders (family, fools & believers) en tweede ronde investeerders (klanten, partners & netwerk). Daarna volgen meestal pas de anonieme aanwezige investeerders op het platform. Als je goed weet te marketen, lukt het je misschien wel om alles binnen een week of zelfs enkele dagen te plaatsen.

Krijg je missie van de grond
En dan is er nog een bijzonder punt: het mooie is dat, als jouw bedrijf een missie heeft die breed gedragen wordt, de crowd funders gaan helpen om jou en je bedrijf van de grond te krijgen, zodat iets tot stand komt waar zij ook voor staan.
Een voorbeeld van een goedlopend platform voor aandelen is Symbid, dat al meer dan 80 bedrijven heeft geholpen met equity finance. Een goed voorbeeld van crowdfunding met kredieten is Geldvoorelkaar: al meer dan 720 bedrijven hebben hier succesvol geld opgehaald.
Wil je geld, marketing of de mogelijkheid om straks nog een keer geld op te halen? Dat bepaalt mede voor welke platform je zou moeten kiezen. Het is verder goed te beseffen dat de platforms faciliteren maar geen advies geven.

De drie voordelen van financiering via de crowd:

  1. Het gaat om veel partijen waardoor ze minder invloed kunnen uitoefenen.
  2. Je hebt meer potentiële ambassadeurs voor jouw dienst/product.
  3. De psychologie van de massa kan jou helpen: je kunt het momentum gebruiken om grotere bedragen op te halen, zeker als je een risicovol klein bedrijf bent met veel potentie.

Gestapeld financieren
Bij gestapeld financieren maak je gebruik van verschillende vormen, en kan je bancaire financiering, crowd funding en angels allemaal inzetten. Let op: niet alles tegelijkertijd, maar wel slim op elkaar volgend (‘gestapeld’).
Het 3-stappenplannetje voor gestapeld financieren:

  1. Stap 1 is er achter komen wat voor jou en jouw bedrijf de goede aanvliegroute is;
  2. Stap 2 is de koers uitzetten, alle documentatie voorbereiden en rekening houden met de weersomstandigheden, en wat er gebeurt bij wind mee voor of wind tegen;
  3. Stap 3 is effectief uitvoeren, en zorgen dat je snel en veilig landt en door kunt met het runnen van je bedrijf.