OJN, Zicht op blinde vlekken loont de moeite

Beste lezers van Ondernemen. Juist nu! In mijn eerste column wil ik jullie heel graag attenderen op een snelle manier om te inventariseren wat op korte en langere termijn winst en waarde kan opleveren. Daarvoor is het nodig dat u kijkt naar zaken, waar u normaal gesproken geen zicht op hebt.

Ga op zoek naar:

• de potentiële blinde vlekken: deze kunnen waarde opleveren of vernietigend zijn

• de dode hoeken bij winst- en waardecreatie en het realiseren van professioneel ondernemerschap (het woord zegt het al… dit is een blinde vlek die dodelijk kan zijn!)

Toegevoegde waarde
Niemand kan een expert zijn op elk gebied. Elke ondernemer heeft blinde vlekken ofwel terreinen waar hij niet goed in is. Vaak zie je dat mensen blijven focussen op gebieden waar ze al goed in zijn (zeg maar van een 8,2 een 8,4 maken), maar niet op hun blinde vlek. Terwijl het oplossen van die blinde vlek nu juist de meeste toegevoegde waarde voor je bedrijf zal opleveren (zeg maar van een 4 een 7 worden).

Stap 1 is je bewust worden van de slagen die je bedrijf moet maken. Stap 2 is om dit vervolgens in behapbare praktische stappen ook daadwerkelijk te gaan doen.

Maar wat als je niet weet dat er gebieden zijn die van belang zijn bij (snelle) groei of krimp? Dan heb je waarschijnlijk een blinde vlek of een dode hoek opgespoord. Inzicht in blinde vlekken, groeiambitie en impact van groei op het bedrijfsmodel zorgen ervoor dat je ook de dode hoeken tijdig in beeld krijgt.

Bron: Ondernemen. Juist nu!