Optimalisatie van organisatie; processen en ICT

9 September heb ik meegedaan aan de workshop “Optimalisatie van organisatie; processen en ICT”. Onder leiding van Wouter Put (o.a. ex CIO Stork) en Annegien Blokpoel is samen met andere deelnemers een middag gesproken over “Hoe je organisatie slim in te richten”, gericht op bedrijfsprocessen, ICT en hun onderlinge samenhang. Dit was mijn eerste inhoudelijke kennismaking met PerspeXo. Sinds 13 September ben ik officieel werkzaam voor Perspexo op het gebied van sales en advies.  Bij deze mijn eerste “waarde” blog.

Een divers gezelschap was aanwezig, onder andere twee ondernemers uit de ICT hoek. Een mooie gelegenheid om, op een interactieve manier met derden eens van een afstand naar hun eigen organisatie te kijken. Wouter verzorgde de inhoudelijke input en Annegien zorgde er als moderator voor dat alle aanwezigen betrokken bleven en op hetzelfde kennisniveau getrokken werden.

Vanuit de drie simple vragen “Wat is ICT?”, “Wat zijn bedrijsprocessen?” en “Wat is hun onderlinge samenhang?” ontstonden interessante discussies en conclusies. Een gemeenschappelijke deler was dat iedereen het probleem onderkent van de introductie van nieuwe systemen. Over het algemeen is de mens avers van nieuwigheid. Het belangrijkste van de introductie van een nieuw systeem is dan ook de manier waarop dit in samenspraak met de gebruikers gaat en de manier waarop dit gecommuniceerd wordt met hen, “what’s in it for them”? Iedereen kende ook wel een voorbeeld van een situatie waarin een nieuw systeem geintroduceerd is zonder dat er uberhaupt goed nagedacht was over de toegevoegde waarde van dat systeem. Het doel van automatiseren is dat het een bijdrage levert aan het uiteindelijke doel; het verhogen van de waarde van het bedrijf?! In de praktijk blijkt dit echter nogal eens uit het oog verloren te zijn. Mijn conclusie: Om concurrerend te zijn is het raadzaam om ICT mee te nemen in de strategie en dus proactief in plaats van reactief om te gaan met ICT-vraagstukken. Dit zorgt er automatisch voor dat je ICT-beslissingen altijd in dienst staan van het grotere geheel. Al met al een interessante en inspirerende middag met veel nieuwe inzichten, ideeen en contacten.