VUamsterdam

Openingssymposium Controllersopleiding VU

Perspectief op Aandeelhoudersactivisme

Tijdens het openingssymposium zal het thema aandeelhoudersactivisme vanuit twee voor Corporate Nederland relevante invalshoeken worden beschouwd.
Derkjan van der Leest bespreekt de toegevoegde waarde van alternatieve financiers vanuit het perspectief van de concernbesturing. Een effectief  concernbesturingsmodel moet het ondernemingsbestuur  in staat moet stellen om waarde toe te voegen aan de activiteiten waarvoor zij verantwoordelijk is. Om waarde toe te voegen moet er echter aan verschillende randvoorwaarden worden voldaan. Sleutel voor het toevoegen van waarde is een goed inzicht in en ervaring met de aard van de activiteiten.
Na zijn promotie in 2000 richtte Derkjan in 2001 het Strategic Management Centre op, een instituut voor boardroom consulting en toegepast managementonderzoek. Daarnaast is hij als hoogleraar Strategisch Management verbonden aan de Postdoctorale opleiding tot Controller aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn interessegebieden zijn strategierealisatie, concernbesturing, organisatieontwerp en synergie.
Annegien Blokpoel gaat op aandeelhoudersactivisme in vanuit het perspectief van de kapitaalmarkten. De lange termijn investeerder van ‘vroeger’ is veranderd in een diverse groep van aandeelhouders met ieder een verschillende investeringsstijl en horizon. Tijdens de lezing wordt aandacht besteed aan:

  • Wat interesseert investeerders en hoe managen bedrijven de diverse belangen van stakeholders?
  • Wat verklaart het succes van private equity en hedge funds in Europa en wat kunnen bedrijven hiervan leren?
  • Wat is ‘best practice’ in Investor Relations en hoe kan de controller daar gebruik van maken?