De 5 knelpunten van een klein bedrijf dat wil groeien

Bij bedrijven spelen ‘kantelpunten’ in directe relatie tot het aantal medewerkers. Het eerste kantelpunt is bij 10, het tweede bij 30 medewerkers. Regelmatig komt de vraag naar boven ‘waarom is het toch zo moeilijk om door het eerste en tweede kantelpunt heen te breken?’ Het antwoord is natuurlijk voor elk bedrijf en ondernemer anders. Maar er is wel een vijftal vaste knelpunten voor ondernemingen die willen groeien boven de 10 respectievelijk 30 mensen.

Knelpunt 1: ‘de allround bedrijfseconomische manager bestaat niet’

De manager in elke ondernemer kan niet van alle markten even goed thuis zijn. Een goede specialist op een vakgebied word je pas na 10 tot 12 jaar, en dat is niet mogelijk op vijf belangrijke bedrijfseconomische terreinen. Uit eigen onderzoek onder meer dan 60 ondernemers blijkt dat je ondernemers grofweg kan onderverdelen in 2 hoofdgroepen: ‘marketing ondernemers’ en ‘financiële ondernemers’.

elephantKnelpunt 2: ‘angst voor cijfermatig denken’

Marketingondernemers zijn goed in marketing en communicatie en vaak ook nog redelijk sterk op personeelsgebied. Helaas is hun bedrijfseconomische en financiële kennis matig tot zwak. Marketingondernemers geven zelf ook snel en makkelijk toe dat dit een manco is. Een eenvoudige oplossing voor marketingondernemers ligt voor de hand: verbeter je financiële en bedrijfseconomische kennis en durf het toe te passen.

Knelpunt 3: ‘blinde vlek voor blinde vlek’

Financiële ondernemers zijn meestal zwak in marketing en communicatie en niet echt dol op people management. Helaas denkt dit type manager vaak dat abstract ‘iets begrijpen’ hetzelfde is als vanuit opgebouwde kennis en ervaring ‘iets weten en kunnen doen’. De oplossing voor de typische financiële manager ligt in eerste instantie bij hem of haar zelf: erken dat je niet overal expert in bent. Als de financiële ondernemer deze stap heeft gemaakt dan ligt de vervolgoplossing voor de hand: verbeter je marketing- & communicatiekennis en durf het toe te passen.

Knelpunt 4: ‘gevoeld gebrek aan geld en tijd’

Ondernemers van kleinere bedrijven zijn vaak een onmisbare spil in het bedrijf. Daardoor staan ze constant onder druk, en onder druk vallen we nu eenmaal terug op oude opgebouwde patronen en succesformules uit het verleden. De kunst is het op tijd Team USA 400 meter hurdle runner, Georganne Moline, practices on Wednesday, August 1, 2012.doorzien van deze patronen en vervolgens alternatieven te creëren om niets steeds weer in dezelfde valkuilen te stappen.

Knelpunt 5: ‘wat kost dat nu wel niet en wat gaat het me dan opleveren?’

Vaak is er gebrek aan bedrijfseconomisch inzicht in hoe de volgende fase van de onderneming er uit gaat zien. Dan is er natuurlijk ook geen inzicht in welke investeringen, kosten en opbrengsten het bedrijfsmodel kan opleveren. Dan lijkt alles dus te duur, en kiezen ondernemers voor ‘goedkope’ oplossingen, die regelmatig duurkoop zijn. Denken in mogelijke toekomstscenario’s en doorberekenen in een verdienmodel helpt om kosten en opbrengsten in de tijd beter op waarde te kunnen schatten.

Ik hoop dat vanuit herkenning van deze 5 knelpunten meer ondernemers met ambitie veilig en winstgevend door het eerste en tweede kantelpunt heen weten te breken. Op naar het volgende kantelpunt!

Deze column werd eerder geplaatst in Brookz, www.brookz.nl