De kranten staan er vol van: ‘Ondernemers verkopen hun bedrijf op jongere leeftijd’. Leuk voor al die ondernemers , maar hoe zorg jij er voor dat ook jij op den duur een mooie prijs krijgt voor jouw bedrijf? Lees hier het antwoord op 4 veel gestelde vragen.
Hoe lang van tevoren maak ik mijn bedrijf verkoopklaar?
Dat verschilt per ondernemer en onderneming. Het bedrijf moet aan een aantal criteria voldoen. Bij verkoop mag het bedrijf niet afhankelijk blijven van de oudeigenaar en de balans moet “schoon” zijn van kleine privé-eigenaardigheden die er door de jaren heen zijn ingeslopen. Een gezonde overdracht met een goede opbrengst vraagt toch al snel een voorbereiding van drie of vier jaar.
Hoe vind ik een koper voor mijn bedrijf?
In sommige gevallen meldt een partij zichzelf. Als je zelf op zoek moet naar een kopende partij is het van belang een verkoopmemorandum op te stellen. Hierin zet je jouw bedrijf als het ware in de etalage. Zorg er wel voor dat die etalage exclusief is voor de partijen waar jij iets aan hebt. Maak een profiel van het type koper waaraan je het bedrijf zou willen verkopen. Stel vervolgens een lijst samen van kandidaten die aan dit profiel voldoen en benader ze met je verkoopmemorandum.
Wat doe ik als de andere partij een veel lagere waardering in zijn hoofd heeft dan ik?
Zodra je de juiste koper hebt gevonden begint het onderhandelen. Voor beide onderhandelende partijen geldt: handel vanuit de gedachte een gezamenlijk belang te hebben: de deal. Toch ligt er bij de onderhandelingen vaak meer focus op de strijdige belangen. Een onafhankelijke bedrijfsadviseur, die ervaring heeft met dit type onderhandelingen, kan vaak voor beide partijen veel waarde toevoegen; het verkopen van je bedrijf blijft tenslotte een emotioneel proces en die emoties kunnen het onderhandelingsproces verstoren.
Hoeveel belasting betaal ik over het bedrag dat mijn bedrijf oplevert?
Voor veel ondernemers is het bedrag dat hun bedrijf oplevert ook hun pensioen of het startkapitaal voor het volgende bedrijf. Net als bij alle aan/verkopen moet je ook over deze transactie belasting betalen, ook als je het gaat om bedrijfsopvolging binnen een familie. Let op: ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting dan betaal je inkomstenbelasting over de stakingswinst (verschil boekwaarde en werkelijke waarde van het bedrijf), en dat kan een flinke slok op de verkoopborrel zijn.