Ondernemen volgens de wet van de achtergestelde versnelling: vier stappen vooruit

picture AB uit BrookzProfessioneel ondernemerschap is een proces van uitproberen, verbeteren en doorpakken. Twee stappen voorwaarts, één terug. Gelukkig zijn er af en toe ook geluksmomenten: die van in één klap vier stappen voorwaarts. Ik had laatst zo’n geluksmoment te pakken. Onze server met alle gegevens is zo’n operationeel onderdeel van de bedrijfsvoering waarvan je hoopt dat het altijd goed blijft werken. Dus wilde ik vanaf het begin van mijn ondernemerschap een dagelijks extern back-upsysteem voor mijn server, je weet tenslotte nooit wanneer er iets gebeurd met computers.Dat was zes jaar geleden echter nog onbereikbaar en onbetaalbaar voor kleinere bedrijven.
Dus ben ik voor een simpele oplossing gegaan. Al heel snel heb ik een klein ‘backupkastje’
gekoppeld aan de server dat elke vrijdag alles wat op de server opslaat. Maar ja, als er wat mis gaat in het kantoor – diefstal, brand, kortsluiting van alle computers – dan ben je de server en het back-upkastje tegelijkertijd kwijt. Na jaren van bankierschap en werken bij beursgenoteerde bedrijven, en dus gedrild zijn in risicodenken en zorgen dat je ook jaren na dato alles kan terugvinden, bleef dit operationele risico regelmatig zijn zeurende kop opsteken in mijn achterhoofd. En dus heb ik er een gewoonte van gemaakt om af en toe mijn externe netwerkbeheerder te vragen of er al een oplossing was voor een betaalbare, veilige en regelmatige externe opslag. De oplossing was na drie jaar wel
dichterbij gekomen maar was toen nog erg kostbaar of een soort dinosaurusoplossing.
In het eerste geval moest de kabelcapaciteit vergroot worden – een aanzienlijke investering voor het grachtenpand waarin we zaten – of men kwam wekelijks het back-upkastje ophalen (ja, dan kan ik dit net zo goed ook zelf meenemen naar huis en bovendien kan niemand er dan iets mee uithalen!). De laatste keer dat ik het onderwerp ter sprakebracht, bleek er inmiddels (bijna zes jaar na mijn eerste keer vragen) een oplossing te zijn: voor 5,95 euro per maand wordt nu elke avond ons hele systeem gebackupt. Fantastisch want daarmee is er een betaalbare en veilige oplossing voor een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering voor iedere ondernemer mogelijk. Kortom, strategisch en geduldig wachten op de goede oplossing kan flink lonen! Hoewel je ondertussen natuurlijk wel moet zorgen voor een tussenoplossing.

Bij deze introduceer ik graag een nieuwe economische wet, speciaal voor ondernemers:
de Wet van de Achtergestelde Versnelling. Er zijn nu heel veel oplossingen voorhanden
waarop u misschien al jaren heeft gewacht. Dus gebruik de komende maanden voor een
grondige verkenning – met de Wet van de Achtergestelde Versnelling in uw achterhoofd
– en ik weet zeker dat u minimaal één geluksmoment gaat beleven.

Dit artikel verscheen eerder in: brookz