Ondernemerschap binnen gevangenis-muren

Voor de Utrechtse Ondernemersdag trok ik weer naar mijn oude studentenstad, enigszins gebukt onder de zomerse temperaturen. Honderden ondernemers lieten zich niet tegenhouden en verzamelden zich bij Central Studios. Het evenement begon met een paneldiscussie over bereikbaarheid, huisvesting en werkgelegenheid in de regio Utrecht. De panelleden zaten als scheidsrechters bij een tenniswedstrijd boven het publiek. Helaas werd de discussie niet naar hogere sferen gebracht. Degene die dat wel deed was Joseph Oubelkas. Een leuke, enthousiaste jongen die 4,5 jaar onterecht in een Marokkaanse gevangenis zat. Zijn verhaal inspireerde, motiveerde en zette absoluut aan tot nadenken. Vooral zijn positiviteit en doorzettingsvermogen straalden van het podium. De beste bijdrage van de dag!

Dit was ook de insteek van de organisatie dit jaar, ze hadden elke bezoeker gevraagd om een onvoorwaardelijke bijdrage. Tijdens de afsluiting werd de meest creatieve bijdrage beloond met een pagina-grootte advertentie in Luider. Winnaar was Hannah Wiegerinck van jINC. Zij ‘gaven’ de bezoekers een rondleiding door een VMBO-leerling in de wijk Kanaleneiland.

Er waren veel ondernemers met groei-ambitie die geïnteresseerd waren in onze bijdrage. Uit onze loting kwam ook jINC als winnaar. Hannah krijgt in 1 uur een 360° blik van een strategisch adviseur. Van te voren maakt ze de Winst & Waarde™scan met als actiecode UO12 en tijdens de sessie ontvangt ze een persoonlijk bedrijfsprofiel. Daarna kijkt ze gegarandeerd ‘anders’ naar haar bedrijfsvoering.
Vanwege de grote belangstelling hebben twee ondernemers nog een troostprijs gekregen, de bestseller Maak je bedrijf meer waard. Ik ben inmiddels in die van Joseph Oubelkas begonnen (“400 brieven van mijn moeder”).

Geschreven door Marianne Nelisse