Vaak beginnen ondernemers een bedrijf vanuit hun passie of een goed idee. Ze zien dat dingen slimmer en handiger kunnen. Soms ontdekken ze een gat inde markt. Ook steeds meer jongeren beginnen een eigen bedrijf, veelal tijdens hun studie. Met een afgeronde commerciële of economische opleiding lijkt dat logischer dan met een technologische of bètaopleiding. Toch is niets minder waar. Een afgeronde academische technologische of bètaopleiding biedt onbegrensde kansen in onze samenleving. Met die gedachte heeft Sijmen van Wijk (associate expert bij PerspeXo) samen met filmmaakster Guusje Prent de film ‘Onbegrensde Wetenschap‘ gemaakt.
De film
Doel van de film is jongeren kennis te laten maken met en te enthousiasmeren voor studies en vakgebieden die niet voor alle leraren en decanen op middelbare scholen even bekend zijn. Enkele voorbeelden: bijen blijken van grote invloed te zijn op de productie van ons voedsel, door een betere vormgeving van vliegtuigen kunnen we brandstof besparen en leveren wetenschappelijke onderzoekers bijdragen waardoor we cybercriminaliteit voor kunnen zijn.
Wetenschap & ondernemerschap
Wetenschap is vaak erg abstract en theoretisch, terwijl ondernemers meestal concreet aan de slag willen. Niet iedere ondernemer is een denker en veel wetenschappers zijn geen doener. Toch kunnen deze twee elkaar versterken. Als je een passie voor iets hebt of je ergens door geraakt wordt wil je dit dieper ontrafelen, de basis voor wetenschap. Vervolgens maak je jouw idee concreet en ga je de gevonden informatie toepassen in jouw bedrijf. Dan ben je er echter nog niet, zonder ondernemersvaardigheden heb je kennis en kun je deze toepassen, maar is deze nog niet direct verkoopbaar. Het is dus van belang als ondernemer zowel aan je ondernemersvaardigheden te werken als je te blijven verdiepen in de wetenschappelijke onderzoeken die voor jouw product belangrijk (kunnen) zijn.
Dit laatste indachtig is Annegien Blokpoel (directeur PerspeXo) al in een vroeg stadium toegetreden tot het bestuur van de Stichting Onbegrensde Wetenschap. En zo is de wetenschappelijke cirkel weer helemaal rond.