Samen Werkt Echt!

Logo Young girls communityOm succesvol door te groeien in deze dynamische en complexe economische omgeving is samenwerken een absolute must. Voor ons als bedrijf, maar vooral voor onze klanten levert samenwerken een belangrijke bijdrage aan het realiseren van strategische doelstellingen.
Want om die groei door te zetten is het nodig om markten te verbinden, vaardigheden te combineren, momentum te creëren, kosten te reduceren en/of risico’s te delen.

Want als je niet kan delen, kan je ook niet vermenigvuldigen.

Met dit mantra in mijn achterhoofd ging ik naar het tweede landelijke congres van Young Girls Community Live, met als thema “Samen Werkt” (locatie Hoofdkantoor Mercedes Benz, Utrecht).
De Young Girls Community is een initiatief van Ariane Struyvenberg- de Groot, voor enthousiaste en gedreven zakenvrouwen van 30 tot pensioen.
Ariane & PerspeXo werken al sinds 2009 samen. We organiseerden onder andere 10 keer de workshop “Maak jezelf en je bedrijf meer waard”, specifiek voor vrouwelijke DGA’s.

Het congres was tevens mijn vuurdoop als tea-time hostess, wist ook niet dat het bestond :-). Foto Tea Time Hostesses (YGC)

Op het congres begeleidde ik een tafel met 10 vrouwelijke DGA’s in een dialoog over samenwerken. We deelden positieve en negatieve ervaringen over samenwerkingen met een concurrent, echtgenoot, BN’ers, collega’s en aanpalende bedrijven, alles kwam voorbij.

Tussen de nieuwe modellen van Mercedes kwamen we gezamenlijk tot een aantal aandachtspunten en tips voor elkaar. Deze wil ik jullie ook graag meegeven.

In de praktijk blijkt dat een (strategische) samenwerking vooral goed werkt als je complementair bent. Je moet elkaars toegevoegde waarde zien en bij elkaar passen qua DNA. Maar het is niet altijd een makkelijke oplossing. Eigenlijk een vorm van business development, want het kost je veel tijd en energie. Je moet er dagelijks aan werken en ondertussen de cashflow van je eigen bedrijf veilig blijven stellen.

Tips:

  1. Vertrouw op je onderbuikgevoel
  2. Wees bewust van je eigen kracht, maar luister ook naar de belangen van je partner
  3. Eerlijke verdeling van tijd en energie die erin gestoken wordt
  4. Uitdaging is om stip op de horizon voor ogen te houden en toch spontane dingen niet te mijden
  5. Maak duidelijke afspraken en zet ze op papier
  6. Aan wie je je verbindt, bepaalt deels je eigen identiteit
  7. Doe het niet alleen en zoek reflectie

Zo zorg je ervoor dat je beiden vanuit een co-creatie succesvol doorgroeit als bedrijf en als mens.

NB: Tijdens het congres werd ook het tijdschrift “Samen Werkt” gelanceerd. Hiervoor schreef Annegien Blokpoel, directeur van PerspeXo een artikel over strategische samenwerkingen. Vanuit haar ervaring als strategisch adviseur en praktijkgericht door de input uit onze Ronde Tafel “Strategische samenwerking, do’s & don’ts”, die we dit jaar voor de 4e keer organiseren.