“(H)Y-sessie”

Op 23 mei was de eerste dag van de 13e 2-daagse MBA voor ondernemers: “Ondernemen met bedrijfskundig inzicht”. Mooi weer en een enthousiast gezelschap, een echte (H)Y-sessie. Voor mij was dit de tweede keer en wat het dit keer extra spannend maakte is dat ik nu zelf een inhoudelijke rol speelde.

Ik begeleidde de ondernemers bij de team-oefening van NASA – “Lost on the moon”. De grote eye opener bij deze oefening was dat “3 weten echt meer dan 1”. Zo vertelde een van de ondernemers: “Mijn zwakte als ondernemer is dat ik weinig ervaring heb in alles, maar dat ik mezelf wel heel goed vind in alles… en dat is ook weer een kracht!”

Deelenemers "Ondernemen met bedrijfskundig inzicht" mei 2014
Deelenemers “Ondernemen met bedrijfskundig inzicht” mei 2014

De groep bestond uit ondernemers van zowel het eerste als het tweede kantelpunt. Leuk om te zien dat, ook al hebben de ondernemers verschillende achtergronden en komen ze uit verschillende branches, de uitdagingen hetzelfde zijn. Hoe richt je jouw bedrijf in, bepaal je doelen en hoe zorg je dat je doelen gehaald worden. Ook blijkt dat het altijd lastig is om processen aan te passen, zelfs met medewerkers die gewend zijn aan veranderingen. De grootste les voor mij was de tip van een van de deelnemers: “make a plan, stick to the plan, until you have a better plan”.

Op de tweede dag, “Ondernemen met financieel inzicht” staat de financiële kant van het ondernemerschap centraal. Met mijn bedrijfskundige/communicatie achtergrond wordt ook dit weer een leerzame dag voor mij. Ik heb er nu al zin in en misschien zijn er dan ook een paar dames bij zodat we een echte (W)Y-sessie hebben.