Risico nemen met beleid en zuinige blik

Groep OFI 13 juniOp een mooie vrijdag de 13e, gelukkig ongeluk vrij, was ik bij de tweede dag van dé 2-daagse MBA voor ondernemers. Voor mij alweer de 6e keer , met een select groepje ondernemers. Ook deze keer viel weer het tomeloze enthousiasme van de ondernemers om er voor te gaan op, ook als het “om de cijfertjes” gaat.

Na de intro van Annegien en de “financiële start” met Frans van Laar vroeg een ondernemer in de pauze aan mij wat “onze” (bedrijfseconomen red.) fascinatie met de cijfertjes toch was. Tsja… waar komt die fascinatie toch vandaan vraag ik mezelf dan ook af. “Jij kijkt toch ook naar je winst” zei ik, en ja dat deed hij wel, beetje maandelijks bij houden, maar dat ging gewoon op gevoel. Maar “wij” konden er echt blij van worden, het jaarverslag met de jaarrekening, de balans en kasstroomoverzichten, wat moest hij daar nou mee?

En daar zit denk ik dan ook het probleem; de meeste ondernemers zijn helemaal niet bezig met een groot jaarverslag. Ondanks dat het toch behoorlijk wat kost gaat het jaarverslag zo de kast in: balansen, kasstroomoverzichten en de winst en verliesrekening. Klanten werven en producten verkopen, dat is wat ondernemers doen, omzet en dan komt er vanzelf winst. Dit gaat vaak heel lang goed, totdat er vaste werknemers komen met een salaris. Dan kan je de kosten in de zomervakantie, als de omzet daalt en het even niet uitkomt, niet uitstellen.

Een goeie financiële huishouding is daarom erg belangrijk voor ondernemers met personeel. De cijfers van vorig jaar geven namelijk alle handvaten om een financiële planning te maken voor het nieuwe jaar en met een goed budget worden strategische keuzes inzichtelijk. Ondernemen komt namelijk altijd met risico, dat weten we allemaal, maar dan liefst wel financieel verantwoord.

Voor al die ondernemers die nu toch ook wel eens willen weten waar de meerwaarde in hun jaarverslag zit: schrijf je in voor de volgende 2-daagse of kom een keer langs op een financiële workshop zoals de workshop Budget & Liquiditeit. “Wij” gaan dan ook vol enthousiasme aan de slag met uw cijfers.