Tijd voor reflectie

19 mei jl. vond de workshop ‘Maak Je Bedrijf Meer Waard’ plaats, onder leiding van Annegien Blokpoel. Het was voor mij als stagiaire de eerste keer dat ik deze bij mocht wonen! Lees hieronder mijn bevindingen.

Ik werk alweer 3 weken als stagiaire bij PerspeXo, en woensdag 19 mei was er ruimte voor mij om de mini workshop Maak Je Bedrijf Meer Waard bij te wonen. De workshop heeft als doel inzicht te geven in wat jij als ondernemer kunt doen om nu de winstgevendheid én straks de waarde te verhogen van je bedrijf. Onder leiding van Annegien Blokpoel gingen de ondernemers op zoek naar verbeterpotentieel binnen hun bedrijf. Het was interessant om te zien hoe snel men door interactie bepaalde blinde vlekken en dode hoeken in de bedrijfsvoering kon bloot leggen.

Zo kreeg men de opdracht om kort te benoemen wat de kenmerken zijn van een goede ondernemer. Er kwamen verschillende antwoorden naar boven, zoals ‘heeft een visie’; ‘durft risico’s te nemen’; ‘is een doorzetter’; ‘kent zijn marketingfunctie’ en ‘is communicatief sterk’. Al snel bleek dat de aanwezige ondernemers niet het belang van een financieel inzicht noemden. Het gevolg was een interessante analyse van Annegien, die vanuit haar kennis en ervaring kon aangeven hoe ondernemers hun financieringsstructuur kunnen verbeteren. Het leuke is dat op dit vakgebied ook een aparte workshop gegeven wordt, namelijk ‘Ondernemen met Financieel Inzicht, de basis’ (zie http://www.maakjebedrijfmeerwaard.nl/kalender/workshops.cfm ).

Wat ik ook erg nuttig vond aan deze workshop, was dat de ondernemers zich bewust werden van een aantal valkuilen (ook beschreven in het boek ‘Maak Je Bedrijf Meer Waard’ door Annegien Blokpoel). Vanuit mijn eigen ondernemerservaring herkende ik het probleem van de belangenverstrengeling die een DGA tegenkomt. Aan de ene kant ben je manager, aan de andere kant aandeelhouder. Daarnaast werd besproken dat successen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, of dat eerdere succesfactoren in een later stadium juist een blokkade kunnen vormen.

Tijdens de borrel konden de ondernemers nog even met elkaar sparren over het besprokene. Aan het eind van de middag ging iedereen vol inspiratie de deur uit. Een aanrader voor iedereen die even wil reflecteren en met afstand naar zijn of haar bedrijf wil kijken!