Wees een specialist voor je klant, maar een generalist in je bedrijf

De afgelopen maanden heb ik voor mijn afstudeeronderzoek meer dan 40 ondernemers geïnterviewd. Mijn onderzoek heeft een aantal interessante resultaten opgeleverd en in deze en volgende blogs volgen wat interessante conclusies. Deze eerste blog ga ik in op “Specialist voor je klant, maar generalist voor je bedrijf”.

Tijdens het Amsterdamse Ondernemerscongres in de Rai in november 2011 heb ik een aantal ondernemers geïnterviewd. Gelukkig deed bijna iedereen die ik aansprak mee, kreeg ik uitgebreid antwoord, en veel interessante informatie. Ondernemers zijn een leuke groep om te interviewen en bij deze nogmaals dank aan iedereen die mee heeft gedaan.

Na de start van de seminars ben ik ook de zaal in gegaan. Daar hoorde ik een spreker zeggen ‘’als ondernemer moet je niet proberen je zwakke punten weg te poetsen door allerlei trainingen, workshops en cursussen te volgen, besteed dit uit zodat je je kan richten op je sterke punten en je creatief bezig kan zijn’’.

Een interessante uitspraak, maar ik ben het er niet mee eens. Als ik kijk naar het ‘’Maak je bedrijf meer waard™’’ programma is dit er juist op gericht om de ondernemer meer kennis en kunde bij te brengen op vlakken waar die dat niet heeft. Zodat de ondernemer in de toekomst betere en onderbouwde keuzes kan maken. Daarnaast hebben  ondernemers vaak helemaal niet het budget om bepaalde zaken uit te besteden, dus waarom zou je het niet zelf leren? Uit mijn onderzoek blijkt dat veel ondernemers weinig bedrijfskundige- of economische kennis in huis hebben. Het maakt niet uit wat voor product of dienst je verkoopt of hoe goed je bent in sales, aan het eind van de maand wil je toch weten wat er over blijft onderaan de streep. Dé 2-daagse MBA voor ondernemers die ontwikkeld is door Annegien Blokpoel gaat in op zowel de ‘zachte’- en de ‘harde’ kant op een manier dat het voor iedereen begrijpbaar is. Wees een specialist voor je klant, maar een generalist in je bedrijf. Dit is perfecte basis om te groeien.

Jochem van der Laan