Innovatie

De urgentie en energie van het innoveren was voelbaar. Ik was dan ook op de jaarlijkse uitreiking van de Innovation Awards in de RAI waarvoor ruim 1200 aanmeldingen geweest waren om mee te dingen naar de onderscheidingen.

Ter inleiding kwamen enkele bekende sprekers uit het bedrijfsleven in hun speeches met uitspraken als:  “Bij innovatie is het kunnen beslissen over stoppen of doorgaan met bepaalde activiteiten essentieel” en “Innovatie is winnen en (vaak)verliezen” .  Ook “Innovatie is zaken beter en/of goedkoper maken” en “Innovatie is de regels van het spel veranderen” konden op instemming van de genodigden rekenen.

Bij de presentatie van de 5 genomineerden in de categorie “energie sector” ging het van een kleine technische vondst met grote impact tot een meeslepend verhaal over een fundamenteel andere manier van energieopwekking. Opvallend was wel dat geen van de genomineerden een sluitend verhaal kon presenteren van hun innovatie met vertaling naar hun business case inclusief sales en marketing. De winnaar werd Roadled: een goedkope en simpele manier van (snel)wegverlichting die ook de verkeersveiligheid verhoogt.

Mijn visie is dat innovatie, net als het ondernemen zelf, gaat over dingen anders en beter doen (dan anderen).  Bij een goed idee moet zowel de korte als de lange termijn meegenomen worden en omring je met mensen die beter zijn dan jezelf met name op de gebieden strategie, finance en sales & marketing.