Tweederde ondernemers geen bedrijfsplan

Dit is het vervolg op de blog ‘’wees een specialist voor je klant, maar een generalist in je bedrijf’’ en is gebaseerd op de uitkomsten van mijn onderzoek onder 40 ondernemers. Voor 75% van de ondervraagde ondernemers was 2011 een succesvol jaar en ze verwachten dat deze trend zich in 2012 door zal zetten. De overige 25% is voornamelijk bezig met overleven of optimaliseren.

Bij de interviews heb ik de ondernemers gevraagd wat hun doel en missie is en of ze een bedrijfsplan hebben. Eén derde van hen heeft wel een bedrijfsplan, maar stuurt hier niet op. Ze hebben het bedrijfsplan voornamelijk gebruikt bij opstart om bankfinanciering te krijgen. De strategische lijnen zitten in hun hoofd en daar denken ze geen plan voor nodig te hebben. Ik denk dat een gedegen bedrijfsplan structuur biedt voor al je gedachten en plannen en wanneer je deze op orde hebt is het gemakkelijker om financiering aan te trekken bij uitbreiding of in tijden van nood. Vanuit mijn studie verwachte ik dat ondernemers in het algemeen wel een up-to-date bedrijfsplan zouden hebben, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Ongeveer 35% van de ondernemers hebben heldere doelen in termen van omzet, personeel of klanten, maar het viel op dat niemand een winst- of waardedoel aan gaf.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 70% van de ondernemers behoefte heeft aan strategisch- of operationeel advies. Toch schakelen zij amper externe hulp in. Dit komt omdat zij niet weten dat er strategisch advies of begeleiding bestaat voor het MKB. Ondernemers met een MBA, bedrijfseconomie of bedrijfskundige achtergrond lossen het liever zelf op, aangezien zij denken alle kennis in huis te hebben en andere ondernemers zijn niet gewend om een externe partner te hebben die hun begeleidt en adviseert bij strategische beslissingen.

Jochem van der Laan