40 ondernemers gesproken en inspiratie

Sinds begin februari 2012 ben ik stagiair bij PerspeXo. Mijn afstudeerscriptie gaat over het Maak Je Bedrijf Meer Waard programma. In het kader van mijn fieldresearch ben ik vorige week naar het Ondernemers Congres “Week van de ondernemer” geweest in Utrecht.

Een rij van inspirerende sprekers vulde het congres. Zo heb ik een workshop gevolgd over “De perfecte werkplek” van Martin Hersman en Jan-Jaap Lukas. Tijdens deze workshop lieten de sprekers zien hoe je je werknemers zo efficiënt en effectief mogelijk kan later werken in een goede sfeer op kantoor. Jan-Jaap Lukas, van het bedrijf Samhoud, vertelde tot verbazing van zijn toehoorders dat Samhoud slaapplekken op kantoor heeft. En dat legt ze geen windeieren: Samhoud is dit jaar voor de derde keer op rij beste werkgever van Europa geworden. Zou dit stiekem komen door die slaapplekken?

Later op de dag volgde ik een lezing van Karl Raats van ING met als onderwerp: “Van grenzeloze ambitie naar actie!”. Raats liet alle ondernemers en mij op een andere manier denken. Hij had het bijvoorbeeld over “mondhoekvragen”, dat zijn vragen die je op een heel andere manier formuleert. Je hebt bijvoorbeeld een probleem: “Er komen te weinig klanten in de winkel”. Dit probleem vertaal je vaak naar een probleem: “Op welke manier…”. Maar eigenlijk moet je dit probleem vertalen naar een mondhoekvraag: “Op welke manieren krijgen we zeker 500 klanten zingend en dansend voor de winkel, 2 uur voor openingstijd?”. Op deze en nog een paar andere interessante manieren liet Karl ons anders nadenken over standaard problemen.

Voor, tussen en na de workshops in heb ik 40 ondernemers geïnterviewd. Ik stelde deze ondernemers vragen met betrekking tot hun acquisitietechnieken en hun salesmethodes. Alle informatie, kennis en ervaringen die ik deze twee dagen heb opgedaan, ga ik gebruiken voor mijn scriptie. Hierover blog ik later meer!

Geschreven door: Rutger Scheer