Olympische spelen voor startende ondernemers

Get in the Ring finale 2014Op vrijdag 21 november jl. was ik aanwezig bij de internationale finale van Get in the Ring. The Olympics for Startups. Het event, dat plaatsvond in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek, was de eindstrijd voor de laatste 10 uit 3.000 geselecteerde startups afkomstig uit 64 landen.

Tekst: Floris Meijer

De 10 finalisten streden twee aan twee in 4 rondes voor het Wereldkampioenschap. De afgelopen maanden hebben startups uit de hele wereld geprobeerd een plaats te bemachtigen in deze finale. En zeker niet zonder reden. In de vorm van een olympische strijd biedt Get in the Ring startende ondernemers een wereldwijd podium om in contact te kunnen treden met hun doelgroepen en mogelijke investeerders. Het event werd georganiseerd door het Erasmus Centre for Entrepeneurship (Erasmus Universiteit) en gesponsord door ING, BDO, APM Terminals en STC. 

Finalisten
De 8 finalisten en 2 wildcard-houders waren Templafy (Denemarken), Nannuka (Griekenland), Choo Choo Baby Carriers (Moldavië), Integreight (Egypte), eFishery (Indonesië), Spot on Sciences (Verenigde Staten), GoMetro (Zuid-Afrika), UMA (Bolivia), ScreenDy (Marokko) en Snappcar, het autodeelbedrijf dat Nederland mocht vertegenwoordigen.

Voor elkaar gebokst
In vier battles namen de vertegenwoordigers van de laatste 8 bedrijven het letterlijk tegen elkaar op. In een boksring pitchten zij in vier rondes – variërend van 25 seconden tot 1,5 minuut – zichzelf, hun idee en hun onderneming. Na een introductie begeleid door de vlag van hun land en pompende muziek werden voor de ruim 1.500 aanwezigen de ideeën van de ondernemingen gepitcht, gevolgd door de samenstelling van hun team en het bedrijfs- en verdienmodel. In de laatste ronde werd de deelnemers gevraagd waarom zij en niet hun opponent deze eindstrijd moesten winnen. De jury bestond uit vier zwaargewichten die hun sporen reeds hadden verdiend als ondernemer. In een Dragon’s Den-achtige setting gaven zij vanuit hun leren fauteuils onderbouwde feedback op de acht pitchende finalisten. Uiteindelijk werd samen met het publiek dat via de GITR-app kon stemmen de winnaar bepaald.

Winnnaar
De uiteindelijke winnaar werd de Indonesische startup eFishery, dat onder meer naar huis ging met het prijzengeld van 25.000 euro. Deze startup ontwikkelde een technologie waarbij in visvijvers automatisch kon worden gemeten wanneer en hoeveel hun (kweek)vissen gevoerd moesten worden. Volgens eFishery is een zeer groot deel van de mensen in Azië die aan de kust wonen afhankelijk van de visvangst. Met eFishery kan hun broodwinning niet alleen makkelijker, maar ook goedkoper en efficiënter worden gemaakt. eFishery-oprichter Chuzaefah Amsi El Farizy (25) – zelf ook begonnen als visser –  was ervan overtuigd dat met de winst op GITR het bedrijf tot een groot succes zal worden gemaakt.

Het was een interessante avond. Leuk om te zien dat ook de vele aanwezige studenten groot enthousiasme toonden om een eigen onderneming te beginnen.

Lees hier meer over Get in the Ring, of bekijk hier een fotoverslag. De complete avond is hier online te bekijken (Youtube, 2 uur 42 minuten).

Foto: FaceBook Get in the Ring